Vegan Awards 2020

by Electra Radioti

Το 2020 είχα την τιμή να μου ζητηθεί να είμαι μία από τους κριτές στα πρώτα Vegan Awards, που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. Αυτές είναι οι απαντήσεις μου στις βασικές ερωτήσεις τους.

-Ο βιγκανισμός σαν τρόπος ζωής τι μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο και το περιβάλλον;

Ο βιγκανισμός είναι όντως ένας τρόπος ζωής και όχι απλά μία διατροφική επιλογή. Τα οφέλη για το περιβάλλον είναι άπειρα και γίνονται εύκολα κατανοητά από όποιον έχει την διάθεση να κάνει μία πρόχειρη έρευνα για την αληθινή κατάσταση του πλανήτη μας και την οριακή θέση, που τον έχουν φέρει οι επιλογές μας, διατροφικές και όχι μόνο.

Ο βιγκανισμός πρώτα και πάνω από όλα, προσφέρει στα ζώα, τα υπέροχα αυτά συναισθανόμενα όντα, το δώρο της ζωής και της ελευθερίας, που τόσο βίαια και άδικα έχει αφαιρεθεί από τους ανθρώπους. Είναι το εισιτήριο για την ευκαιρία στην ζωή και την ελευθερία. Είναι η παύση της κακοποίησης και άθλιας εκμετάλλευσής τους, σαν να ήταν άψυχα αντικείμενα.

Όσον αφορά το περιβάλλον, μέσα από τον βιγκανισμό γεννιέται μία οικολογική συνείδηση στο άτομο. Από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων μέχρι το να ποδηλατούμε στην εργασία μας, εξοικειωνόμαστε όλοι με τρόπους πιο οικολογικούς και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον κι αυτή γίνεται η δική μας προσφορά στο περιβάλλον. Άλλωστε, οι vegan δεν στερούμαστε τίποτα, ούτε σε διατροφικό ούτε σε γενικότερο επίπεδο. Είναι ένας ηθικός τρόπος ζωής, όχι μία διαδικασία στέρησης.

Όσον αφορά τον άνθρωπο, μία vegan διατροφή προσφέρει οφέλη στην υγιεία μας, όπως αυξημένη ενέργεια, νεανική επιδερμίδα, που δεν δείχνει την ηλικία της και άριστη γενικότερη υγιεία, υψηλές αποδόσεις και αντοχή, γρήγορη ανάρρωση και μυϊκή αποκατάσταση. Αν όλοι γινόμασταν vegan, «μοντέρνες ασθένειες», όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χοληστερίνη και ο καρκίνος δεν θα υπήρχαν.

Πέρα από τον θετικό αντίκτυπο στην υγιεία όμως, ο βιγκανισμός προσφέρει στην ψυχή. Συμπόνια, ενσυναίσθηση, αίσθηση ενότητας και όχι διαχωρισμού με το Σύμπαν είναι οι ψυχικές αρετές, που αναπτύσσονται μέσω του βιγκανισμού. Το άτομο ευαισθητοποιείται και σταδιακά αλλάζει την ζωή του, την στάση και την αντιμετώπισή του απέναντι σε κάθε είδους κατάσταση, μια που ο σεβασμός για την ζωή γενικότερα αφυπνίζεται μέσα του και τον οδηγεί ως αρχή, να γίνει ένας καλύτερος, πιο άξιος κάτοικος αυτού του πλανήτη.

Ο βιγκανισμός λοιπόν, συνοψίζοντας, εκτός από τα ζώα και το νερό του πλανήτη, δίνει ένα τέλος στην παγκόσμια πείνα, σώζει τα τροπικά δάση και το περιβάλλον γενικά, την άγρια ζωή, ενώ προάγει την ειρήνη στον πλανήτη.

Ο βιγκανισμός σε μαθαίνει να ερευνάς και να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, να αναιρείς όλα όσα σου μαθαίνει η κοινωνία και τα δόγματα. Σε μαθαίνει να νοιάζεσαι για τους ανθρώπους γύρω σου, να μην φθονείς τον διπλανό σου. Διδάσκεσαι την συμπόνια, την ηθική, την παρατήρηση της ίδιας σου της φύσης. Συνειδητοποιείς ότι οι επιλογές σου έχουν αντίκτυπο στον χωροχρόνο κι αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του βιγκανισμού στον άνθρωπο. Η σύνδεσή του με το Εδώ και το Τώρα.

-Πώς μπορούν τα Vegan Awards να αναδείξουν την βιομηχανία και τις υπηρεσίες αυτού του κλάδου;

Παρ’ όλο που τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί εκπληκτική αλλαγή και μία θεαματική έξοδος του βιγκανισμού από το σκοτάδι της άγνοιας, ποτέ δεν είναι αρκετή η διάδοση ενός τόσο θετικού μηνύματος με τα πολλαπλά οφέλη στον πλανήτη και το ανθρώπινο γένος ειδικότερα. Ο βιγκανισμός είναι γιορτή, η γιορτή της ζωής και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τα Vegan Awards, με γνώμονα την επικοινωνία του μηνύματος αυτού προς ένα ευρύτερο κοινό, εκτός του κύκλου των vegans, είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να βραβευτούν οι πρωτοπόροι και σκαπανείς αυτού του κλάδου, οι οποίοι ρίσκαραν κάποτε την επαγγελματική τους ζωή, σε μία χώρα που δεν ήξερε καν τον όρο vegan. Αυτό αποτελεί ανταμοιβή και επιβράβευση για αυτούς, κίνητρο για να συνεχίσουν να εξελίσσονται, αλλά ταυτόχρονα και μία ιδέα για τον υπόλοιπο κόσμο, μία ώθηση προς μία ευεργετική έρευνα, που θα τους ανοίξει τα μάτια στον υπέροχο κόσμο του βιγκανισμού!

Related Posts

Leave a Comment