Λόγοι για να γίνεις vegan!!

by Electra Radioti

Για τα ζώα.. Μπορεί αυτός να μην είναι ο μόνος λόγος για να γίνεις vegan, αλλά σίγουρα για πολλούς η εκμετάλλευση των ζώων είναι ο παράγοντας κλειδί για να πάρουν την απόφαση να γίνουν vegan και να παραμείνουν vegan. Πολλοί από εμάς γνωρίζουν ότι όλα τα αισθανόμενα όντα έχουν δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία. Φυσικό επόμενο, λοιπόν, να γεννιούνται συναισθήματα συμπόνιας προς τα ζώα και να οδηγούν μερίδα των ανθρώπων στον βιγκανισμό. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, ο πιο απλός και άμεσος τρόπος να ορθώσεις το ανάστημά σου στην κακοποίηση και άθλια εκμετάλλευση των ζώων είναι να σταματήσεις να τρέφεσαι με αυτά και τα παράγωγά τους.

Για την υγιεία σου.. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε μία vegan διατροφή για να αποκομίσουν τα ανάλογα οφέλη στην υγιεία τους. Αυξημένη ενέργεια, νεανική επιδερμίδα, που δεν δείχνει την ηλικία της και άριστη υγιεία είναι κάποια από τα πραγματικά οφέλη της διατροφής αυτής. Τα οφέλη αυτά είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά και στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα τέτοιων άρθρων, για όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μία μικρή έρευνα. Όσο η διατροφή της Δύσης φέρνει θάνατο άλλο τόσο ο βιγκανισμός φέρνει και διατηρεί την ζωή μέσα μας. Μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο και άλλες απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Οι φυτικές πηγές αυτών των θρεπτικών ουσιών τείνουν να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, ενώ ταυτόχρονα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αν όλοι γινόμασταν vegan, μοντέρνες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χοληστερίνη και ο καρκίνος δεν θα υπήρχαν.

Για το περιβάλλον.. Από την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων μας μέχρι το να ποδηλατούμε στην εργασία μας, γνωρίζουμε όλοι τους τρόπους να ζούμε πιο οικολογικά και λιγότερο εις βάρος του περιβάλλοντος. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως, είναι η τεράστια χάρη, που κάνουμε στο περιβάλλον όταν απέχουμε από όλα τα ζωικά παράγωγα! Αναρωτιέστε γιατί το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι τόσο επιβλαβή για το περιβάλλον? Η παραγωγή του κρέατος και των άλλων ζωικών προϊόντων έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Από τις σοδειές και το νερό, που χρησιμοποιείται για να ταΐσουν τα εκτρεφόμενα ζώα, μέχρι την μεταφορά τους και τις άλλες διαδικασίες, που απαιτούνται, για να φτάσουν τα ζωντανά από τις φάρμες στο πιάτο σας. Η χαοτική ποσότητα σιτηρών, που χρησιμοποιείται ως τροφή για τα ζώα που θα γίνουν τροφή, συμβάλλει εξαιρετικά στην αποψίλωση των δασών, την απώλεια βιότοπων και φυσικού περιβάλλοντος και την εξαφάνιση ολόκληρων ειδών. Μόνο στην Βραζιλία, περίπου 22,67 εκατομμύρια στρέμματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καρπών σόγιας για τα ζώα της Ευρώπης μόνο! Με αυτόν τον τρόπο, συμμετέχετε στην ανάπτυξη του υποσιτισμού ολόκληρων λαών, μιας και οι φτωχοί λαοί καταφεύγουν στην παραγωγή σοδειών, που θα γίνουν τροφή για τα ζώα και θα τους φέρουν ελάχιστα χρήματα αντί σοδειών που θα θρέψουν τους ίδιους. Αντιθέτως, πολύ χαμηλότερες ποσότητες από σοδειές και νερό απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών μίας vegan διατροφής, καθιστώντας την στροφή προς τον βιγκανισμό μία από τις ευκολότερες, πιο απολαυστικές αλλά και αποτελεσματικές επιλογές, που υπάρχουν, ώστε να μειωθεί ο δραματικός μας αντίκτυπος στο περιβάλλον.

Για τους ανθρώπους.. Ακριβώς όπως ο βιγκανισμός είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να σώσουμε τον πλανήτη μας, έτσι μία διατροφή βασισμένη σε φυτά και καρπούς είναι η μόνη βιώσιμη λύση για να τραφεί μία ανθρώπινη οικογένεια. Για μία vegan δίαιτα αρκεί μόλις το 1/3 της γης, που χρειάζεται για μία συμβατική διατροφή με κρέας και γαλακτοκομικά. Η ανασφάλεια παγκοσμίως όσον αφορά την τροφή και το νερό όλο μεγαλώνει και αυτό οφείλεται σε μυριάδες περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να υιοθετήσουμε όλοι μας έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, πριν καταλήξουμε να μαζεύουμε τα κομμάτια αυτού του πλανήτη. Το να αποφεύγουμε τα ζωικά προϊόντα δεν είναι μονάχα ο πιο απλός και άμεσος τρόπος, που κάποιος μπορεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της ύπαρξής του όσον αφορά τις πηγές τροφής, καθώς και τις υπόλοιπες, αλλά και ο πιο απλός τρόπος να σταθούμε συνειδητά ενάντια σε ακατάλληλα και απάνθρωπα συστήματα εκμετάλλευσης, με άθλιες συνέπειες στους πάμπτωχους λαούς και την Μητέρα Φύση σε όλον τον πλανήτη.

Γιατί το να είσαι vegetarian και όχι vegan δεν είναι αρκετό.. Ο πόνος και η συμφορά που προκαλείται από την βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών και αυγών, είναι ίσως λιγότερο δημοσιοποιημένος από την άθλια κατάσταση των ζώων εκτροφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται. Γνωρίζετε ότι η παραγωγή γαλακτοκομικών οδηγεί στον θάνατο αναρίθμητα αρσενικά μοσχαράκια, που δεν έχουν καμμία χρησιμότητα στον παραγωγό γαλακτοκομικών, όπως και τον πρόωρο θάνατο όσων από τις αγελάδες έχουν μείωση στην παραγωγή του γάλακτός τους? Ομοίως, στην αυγοβιομηχανία, ακόμα και τα «οργανικά» ή «ελευθέρας βοσκής» αυγά οδηγούν στον φρικτό θάνατο κάθε «άχρηστου» αρσενικού κοτόπουλου, όταν είναι μόλις μίας ημέρας.

Ηθική σφαγή. Υφίσταται? Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει αυτή η «ηθική σφαγή», όπου τα ζώα έχουν ζήσει μία υπέροχη και πλήρη ζωή, ελεύθερα, χωρίς να έχουν βιώσει πόνο ή τρόμο ούτε καν στο σφαγείο. Πραγματικά το πιστεύετε αυτό? Η πικρή αλήθεια είναι ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα, ακόμα και τα «ελευθέρας βοσκής», τρέμουν στην ιδέα του θανάτου, ακριβώς όπως εμείς. Όπως και να τους έχουν φερθεί όσο είναι ζωντανά, όλα βιώνουν τον απόλυτο τρόμο όταν έρχεται η ώρα της σφαγής. Μία σφαγή αδικαιολόγητη και περιττή.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει κάτι να κάνουμε για να σταματήσουμε όλο αυτό το έγκλημα! Κάθε φορά που ψωνίζουμε ή δίνουμε την παραγγελία μας σε ένα εστιατόριο, κάθε φορά που τρώμε.. κάνουμε μία επιλογή. Ας επιλέγουμε λοιπόν, να βοηθάμε τα ζώα, να μην συμμετέχουμε στην παράνοια. Κάθε φορά που προτιμάμε ένα vegan προϊόν αντί για ένα ζωικής προέλευσης, ορθώνουμε το ανάστημά μας απέναντι στις φάρμες του θανάτου. Το να γίνει κάποιος vegan είναι πραγματικά ευκολότερο από ποτέ. Ο βιγκανισμός σαρώνει ως τάση ανά τον κόσμο. Ας τον κάνουμε τρόπο ζωής. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι από όλες τις γωνιές του πλανήτη ανακαλύπτουν τα οφέλη αυτού του τρόπου διαβίωσης. Γίνε ένας από αυτούς!

Είναι η ώρα να αναρωτηθούμε.. Αφού είναι τώρα εφικτό να ζούμε μία ζωή τρεφόμενοι με πεντανόστιμο φαγητό και ποτό, που έχει ως συνέπεια μία εξαιρετική υγιεία και πολύ μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, χωρίς να δολοφονείται κάποιος για αυτό.. τι λόγο έχουμε να μην το επιλέγουμε?

Έχεις ευθύνη. Έχεις επιλογή. Κάνε την σωστή.

Source

Μετάφραση/επιμέλεια/τροποποίηση Ηλέκτρα Ραδιώτη

Ίσως σας αρέσουν..

2 comments

Θεοφάνης September 12, 2018 - 3:18 pm

Εύγε Ηλέκτρα!

Reply
Electra Radioti September 14, 2018 - 10:38 pm

Θεοφάνη, σε ευχαριστώ πολύ!!

Reply

Leave a Comment