Αυστηρή χορτοφαγία ή βιγκανισμός, όπως η εξελληνισμένη λέξη λέει.. ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Μα περί τίνος πρόκειται? Νέο trend ή κάτι πιο σημαντικό ίσως?
Ο βιγκανισμός στους περισσότερους είναι γνωστός σαν μία συγκεκριμένη διατροφή και για αυτόν τον λόγο στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως αυστηρή χορτοφαγία, κάτι που επιεικώς είναι μία ανεπαρκής, ελλιπής απόδοση της έννοιας του βιγκανισμού. Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής, όχι απλά διατροφής. Ένας τρόπος ζωής, που δεν ανέχεται καμμία μορφή εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ζώων και γενικότερα της φύσης, για την απόκτηση τροφής, ένδυσης ή οποιουδήποτε άλλου σκοπού, όπως τα καλλυντικά ή τα απορρυπαντικά, για παράδειγμα.
Υπάρχουν πολλά ερεθίσματα, που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον αρχικά να υιοθετήσει την νοοτροπία του βιγκανισμού. Ένα όμως πράγμα, που έχουν κοινό όλοι οι βίγκαν είναι μία διατροφή βασισμένη στην βρώση φυτών και καρπών, αποκλείοντας εντελώς από την δίαιτά τους όλα τα ζώα και τα παράγωγά τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται φυσικά τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά. Αυγά, γαλακτοκομικά και ζωικά παράγωγα είναι επίσης εκτός, όπως και το μέλι, λόγω της άθλιας μεταχείρισης των μελισσών.
Στην πορεία ο καθένας καταλαβαίνει ότι το να μην τρέφεται με ψυχές δεν αρκεί. Γιατί η εκμετάλλευση των όντων έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο. Έτσι, ένας άνθρωπος, που απλά αποφάσισε να αλλάξει την διατροφή του.. ευαισθητοποιείται και σταδιακά αλλάζει την ζωή του, την στάση και την αντιμετώπισή του απέναντι σε κάθε είδους κατάσταση, μια που ο σεβασμός για την ζωή γενικότερα αφυπνίζεται μέσα του και τον οδηγεί να γίνει ένας καλύτερος, πιο άξιος κάτοικος αυτού του πλανήτη.
Κατά συνέπεια, υλικά όπως το δέρμα ζώων για την ένδυση και υπόδησή του, τα είδη καλλωπισμού και προσωπικής υγιεινής, που είναι φτιαγμένα από μέρη ζώων και όλα τα προϊόντα, που δοκιμάζονται στα ζώα αρχίζουν να τον απωθούν. Πριν από κάθε αγορά γεννιέται στο νου η σκέψη «Από πού προήλθε αυτό? Ποια είναι τα συστατικά του? Αν είναι προϊόν εκμετάλλευσης και πόνου, δεν το θέλω».
Εννοείται ότι οι βίγκαν δεν επισκέπτονται τσίρκο, ζωολογικούς κήπους και πάρκα, καθώς και ενυδρεία, τα οποία κρατάνε ζώα αιχμάλωτα για όλη τους την ζωή, με σκοπό την «διασκέδαση» των ανθρώπων. Αυτό είναι σαδισμός, όχι διασκέδαση. Εν αντιθέσει, υποστηρίζουν καταφύγια, όπου φιλοξενούνται ζώα, που το έχουν ανάγκη και μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.
Επίσης, οι βίγκαν προσπαθούν να μην χρησιμοποιούν φάρμακα, μιας που όλα δοκιμάζονται σε ζώα, καθώς και να βρίσκουν φυσικούς τρόπους θεραπείας. Ακόμα και στην δημιουργία των φαρμάκων, ένα εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, κάποιες εταιρείες έχουν εφεύρει εναλλακτικές μεθόδους δοκιμής τους και όχι σε ζώα. Λύσεις υπάρχουν. Συνείδηση υπάρχει? Εκεί πάσχει η ανθρωπότητα.
Αξεσουάρ, ρούχα, παπούτσια, καθαριστικά σπιτιού, καλλυντικά περιέχουν συστατικά προερχόμενα από μέρη ζώων, έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Αφού στις μέρες μας υπάρχουν εναλλακτικές, γιατί να συνεχίζεις το έγκλημα? Η αδιαφορία είναι έγκλημα. Η άγνοια είναι έγκλημα.
Η βίγκαν νοοτροπία αναζητά και αποσκοπεί στον τερματισμό της χρησιμοποίησης των ζώων ως τροφής, εργαλείων εργασίας, κυνηγιού, ζωοτομίας και γενικά οποιασδήποτε χρήσης τους σαν άψυχων αντικειμένων. Ας παραδεχτούμε όλοι ότι κακοποιούμε και βασανίζουμε τα ζώα και την Μητέρα όλων μας Φύση επί αιώνες και ας δώσουμε ένα τέλος σε αυτό.
Ο βιγκανισμός είναι φιλοσοφικό κίνημα, αν το θέλετε και στάση ζωής. Δεν πρόκειται μόνο για τρόπο διατροφής, είναι ολοφάνερο. Συμπόνια, ενσυναίσθηση, αίσθηση ενότητας και όχι διαχωρισμού με το Σύμπαν είναι οι ψυχικές αρετές, που αναπτύσσονται μέσω του βιγκανισμού. Αυτό δεν είναι διατροφή, είναι βιοθεωρία.
Εν κατακλείδι, ο βιγκανισμός δεν είναι νέα τάση της μόδας. Είναι προάγγελος ενός νέου πολιτισμού, πραγματικά πολιτισμένου. Ενός πολιτισμού, που χαρακτηρίζεται από συμπόνια, αγάπη και ενότητα.
Θα ήθελα πολύ να βρω μια ελληνική λέξη για τον όρο vegan.
Σε αυτήν την ιστοσελίδα, θα κάνω την κίνησή μου για έναν καλύτερο κόσμο.
Θέλω να σας βρω συμμάχους.
Go Vegan Go Human
Ηλέκτρα Ραδιώτη