Ποια προϊόντα της Εταιρείας Παπαδοπούλου είναι vegan?

by Electra Radioti

Όταν ταξιδεύω στην Ελλάδα οδικώς, μου συμβαίνει πολύ συχνά να σταματάω σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) αναζητώντας απεγνωσμένα κάποιο vegan snack να κατευνάσω την πείνα μου, μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου. Πάντα πέφτω πάνω στα προϊόντα της εταιρείας «Παπαδόπουλος Α.Ε.» και παρ’ όλο που δεν βρίσκω κάτι ύποπτο στα συστατικά τους, καμμία πιστοποίηση “Vegan” δεν αναγράφεται και αυτό το “μπορεί να περιέχει ίχνη από γάλα κλπ.” με σκοτώνει. Για αυτό τους έστειλα mail ρωτώντας τους ποια από τα προϊόντα τους είναι κατάλληλα για vegans. Σε αυτό το πρώτο email απάντησαν άμεσα την ίδια ημέρα που το διάβασαν. Η απάντηση ήταν αυτή:
«Καλημέρα σας,
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως η εταιρεία μας διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων τα οποία δεν περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης:
Όλη η ποικιλία Digestive (Digestive Κλασικά, Digestive με 35% λιγότερα λιπαρά, Digestive με 35% λιγότερα λιπαρά με σύκο, Digestive και Mini Digestive Χωρίς Ζάχαρη)
Cream Crackers (Σίτου, Σίκαλης, Χωρίς Ζάχαρη, με κριθάρι, βρώμη και Β’ Γλυκάνη)
Batonettes
Πολυδημητριακά με Κακάο Χωρίς Ζάχαρη
Μπισκότα με Κακάο
Κριτσίνια (με Σουσάμι, με 4 δημητριακά, Μακεδονικά, Μακεδονικά Ολικής Άλεσης, Πολύσπορα)
Krispies (Σίτου, Ολικής Άλεσης, Σουσάμι, Ολικής Χωρίς Ζάχαρη)
Μεσόγειος Γεύση Παξιμάδια (Πολύσπορα, Χωριάτικα, Κριθαρένια)
Φρυγανιές (Σίτου, με Σίκαλη, «Χωρίς», Χωριάτικες με Σουσάμι, Χωριάτικες με 6 Δημητριακά, Φρυγανιές με αλεύρι Ολικής Άλεσης, Φρυγανιές με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη)
Mini Pick Classic
Γλυκές Στιγμές Speculoos
Digestive Bar (με μαύρη σοκολάτα Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης, με φρούτα)
Ψωμί «Χωριανό» (Σίτου, Ολικής Άλεσης με Σίκαλη, Πολύσπορο, με Βρώμη & Κριθάρι)
Ψωμί του Τοστ «Γεύση Στο Τετράγωνο» (Σίτου, Ολικής Άλεσης με Σίκαλη, Πολύσπορο)
Ψωμί «Αρχαία Σπορά» με δίκοκκο σιτάρι (Σύμμικτο, Ολικής)
Ψωμί Plus σίτου
Τα προϊόντα Χωρίς Γλουτένη (Crackinettes χωρίς γλουτένη, Μπισκότα Πορτοκάλι χωρίς γλουτένη, Μπισκότα με Κακάο χωρίς γλουτένη, Φρυγανιές χωρίς γλουτένη και Ψωμί χωρίς γλουτένη).
Καθώς και τα νέα μας προϊόντα: Mini Pick Ρίγανη, Nutries (με μαύρη σοκολάτα, με μήλο & ξηρούς καρπούς, με σταφίδες & κανέλα), Nutries Μπουκιές (με μύρτιλο, με καρύδα -σοκολάτα, με φουντούκι) και Πολυδημητριακά Μπουκιές Δημητριακών Πρωινού (με cranberries, με σοκολάτα) τα οποία διατίθενται στο ράφι των μπαρών.
Σε κάθε περίπτωση θα σας προτείναμε να ελέγχετε πάντα τα συστατικά των προϊόντων πριν την αγορά τους.
Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι και σας ευχόμαστε να είστε πάντα καλά!»

Όπως ήταν φυσιολογικό η απάντησή τους δεν με ικανοποίησε πλήρως και ξαναέστειλα:
«Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Πάντα ελέγχουμε τα συστατικά στις συσκευασίες, αλλά επίσης πάντα υπάρχει γραμμένο ένα “μπορεί να περιέχει ίχνη από γάλα κλπ.”, το οποίο είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους vegans. Όπως ίσως γνωρίζετε, είμαστε παγκοσμίως ένα σταθερά αυξανόμενο κοινό με συνείδηση και μόνο προς όφελός σας θα αποβεί μία πιστοποίηση από έναν από τους αρμόδιους οργανισμούς. Σκεφτείτε μόνο πόση διαφήμιση θα σας κάνουμε από μόνοι μας και με τι χαρά θα παίρνουμε όλοι τα προϊόντα σας. Δεν θα χάσετε αγοραστικό κοινό, θα κερδίσετε και το υπόλοιπο.
Όπως και να έχει σας ευχαριστώ.»

Να τονίσω ότι σε αυτό το mail δεν πήρα ΠΟΤΕ απάντηση. Γιατί?

“Ένας κόσμος γεύσης και φροντίδας” για ΠΟΙΟΝ? Για ασυνείδητους ανθρώπους ή και για τα ζώα? Go Vegan or Go Extinct.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

«Μην πιστεύεις, Ερεύνα!»

Ηλέκτρα Ραδιώτη

Ίσως σας αρέσουν..

1 comment

Σωκράτης December 25, 2022 - 3:02 pm

Σε πολλές (σχεδόν όλες) συσκευασίες αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρχουν ίχνη από γάλα, ξηρούς καρπούς κλπ επειδή χρησιμοποιουνται οι ίδιες γραμμές παραγωγής με τα “συμβατικά” προϊόντα.
Πέρα από αυτό, υπάρχουν συστατικά ή προϊόντα που ορισμένοι αποδέχονται να καταναλώσουν (πχ καρύδα, φοινικέλαιο), άλλοι όχι. Τα συστήματα πιστοποιήσεων έχουν προϋποθέσεις. Πιστοποίηση “νηστίσιμο”δεν υπάρχει και δύσκολα θα υπάρξει γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες. Πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μπορεί να φέρουν ετικέτα ή αναγραφή βιγκαν αλλά να μην έχουν λάβει καμία πιστοποίηση.

Reply

Leave a Comment

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη εμπειρία σας
Συνεχίζοντας αποδέχεστε την
Πολιτική για Cookies
Ναι, Δέχομαι!
Δε Δέχομαι