Η συνέντευξή μου στο 2o τεύχος του Greek Vegan Magazine

by Electra Radioti

Ονομάζομαι Ηλέκτρα Ραδιώτη και είμαι προπονήτρια και αθλήτρια καλλισθενικής γυμναστικής (ευρύτερα γνωστό ως calisthenics). Επίσης είμαι ιδιοκτήτρια του Fitnovation Gym στον Άλιμο, του πρώτου γυμναστηρίου καλλισθενικής και όχι μόνο, στην Ελλάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοι είναι vegan και προάγουν τον βιγκανισμό. Διδάσκουμε καλλισθενική σε όλο της το μεγαλείο από τον πιο αρχάριο μέχρι τον πιο προχωρημένο ασκούμενο. Και φροντίζουμε να γινόμαστε παράδειγμα για τους μαθητές μας, δίνοντας την κατεύθυνση για μία πιο ειρηνική και ηθική ζωή.

1. Πότε και γιατί έγινες vegan;

Το ταξίδι μου προς την χορτοφαγία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006 και τότε δεν φανταζόμουν ότι ήταν μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, που θα έπαιρνα ποτέ στην ζωή μου. Άλλαξε όλη την ροή της καθημερινότητάς μου και παρ’ όλο που το έκανα ασυνείδητα, ή καλύτερα διαισθητικά, στην πορεία ανακάλυψα τους λόγους που είχα αυτήν την έμφυτη απέχθεια προς κάθε τι ζωικό, όταν μου παρουσιαζόταν ως τροφή. Ο βασικός λόγος και υπέρ το δέον επαρκής, ήταν ότι κάποια στιγμή τα ζώα και τα κατοικίδια δεν είχαν καμμία διαφορά στην αντίληψή μου. Ήταν σαν να μου λες να φάω τον σκύλο μου! Και πόσο δίκιο είχα τελικά, όταν μέσα στα χρόνια ξεδιπλωνόταν η αλήθεια για την κρεατοφαγία μπροστά στα μάτια μου. Τα ζώα είναι έμψυχα όντα, δεν είμαστε προορισμένοι να τα τρώμε, να τα βασανίζουμε, να τα εξολοθρεύουμε!! Αισθάνονται, πονάνε, υποφέρουν, κλαίνε! Δεν ήθελα να συμμετέχω στο έγκλημα. Δεν είχα δει ποτέ βίντεο, μέχρι τα τελευταία χρόνια που ο βιγκανισμός έγινε γνωστός και κυκλοφόρησε πολύ υλικό στα media ούτε και άντεχα/αντέχω να το δω. Ενημερώνομαι με τον πιο ήπιο τρόπο και αν έγινα vegan για τα ζώα τότε, τώρα είμαι vegan για όλα, για την κλιματική αλλαγή, για το νερό, για την παγκόσμια πείνα, την άγρια ζωή κοκ.

2. Πόσα χρόνια ακολουθείς την vegan διατροφή και τι διαφορά έχεις δει στις επιδόσεις σου;

Τα χρόνια που είμαι vegan δεν είναι ξεκάθαρα, γιατί τα έκοβα όλα σταδιακά κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και μέλι. Αυτό που θυμάμαι ξεκάθαρα είναι η αλλαγή στην επιδερμίδα μου, στα μαλλιά μου, που έπεφταν πολύ λιγότερο, αλλά κυρίως στην ευεξία μου, ιδίως αφού έφυγαν και τα γαλακτοκομικά από την διατροφή μου (είναι σαν να τρέφεσαι με φάρμακα). Είχα και έχω πολλή ενέργεια, που αν δεν ξοδευτεί με ταλαιπωρεί, για αυτό και δεν παραλείπω προπονήσεις, πρέπει να εξαντληθώ πρώτα! Όταν ξεκίνησα τον βιγκανισμό δεν ήμουν ακόμα αθλήτρια, οπότε σε αθλητικό επίπεδο δεν ξέρω τι να σας απαντήσω. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι αν δεν ήμουν vegan δύσκολα θα μπορούσα να έχω την ταχύτατη πορεία που είχα στον αθλητισμό μέσα σε 3 χρόνια από το μηδέν και να διατηρούμαι σε τέτοια φυσική κατάσταση, μιας που άρχισα τον αθλητισμό μετά τα 30.

3. Έχει επηρεάσει θετικά το σώμα σου η αποχή από τα ζωικά;

Είναι πολύ φτωχό να λέω ότι το σώμα μου απλά έχει επηρεαστεί θετικά από την αποχή από τα ζωικά. Έχει ευεργετηθεί για να ακριβολογούμε! Μαλλιά, νύχια άψογα, επιδερμίδα πολύ κάτω της ηλικίας μου, ευεξία παιδιού, ενέργεια και έκρηξη που δεν είχα ούτε στα 20 μου! Δεν μιλάω για την κυτταρίτιδα που εξαφανίστηκε ούτε για τα ορμονικά που δουλεύουν ρολόι.. Επίσης οι εξετάσεις που ανελλιπώς κάνω κάθε χρόνο είναι άριστες πάντα. Και να φανταστείτε πριν την χορτοφαγία είχα παρουσιάσει χοληστερίνη και σάκχαρο σε νεαρή ηλικία. Όλα εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας. Ούτε έλλειψη πρωτεΐνης -κι ας είμαι αθλήτρια με 3 ώρες προπόνησης κάθε μέρα και άλλες 5-6 ώρες διδασκαλίας με ενεργή συμμετοχή- ούτε έλλειψη ιχνοστοιχείων και φυσικά ΚΑΜΜΙΑ έλλειψη βιταμίνης Β12!! Έχει γίνει τόσο θέμα αυτή η βιταμίνη Β12, μα παραλείπουν να πουν ότι είναι τόσο ευπαθής βιταμίνη, που καταστρέφεται ΚΑΙ στους κρεατοφάγους. Τα αντιβιοτικά στα κρέατα την καταστρέφουν! Κανείς από τους vegans, με σωστή διατροφή δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι σε κάθε είδους διατροφή -vegan ή όχι- υπάρχει κάποιος που επιλέγει να προσέχει την υγιεία του μέσω της διατροφής του και κάποιος που τρώει ανεπαρκώς και ό,τι του βρεθεί, κατά κόρον συσκευασμένα σκουπίδια. Δεν φταίει ο βιγκανισμός ως διατροφή για αυτό. Τραφείτε υγιεινά!

4. Στο ντοκιμαντέρ «The Game Changers» υποστηρίζεται ότι με την vegan διατροφή επιταχύνεται η ανάρρωση από τραυματισμούς μειώνοντας τις φλεγμονές. Πιστεύεις ότι ισχύει κάτι τέτοιο στο δικό σου σώμα;

Ξεκάθαρα ισχύει. Χρόνια επέμενα ότι στον βιγκανισμό οφείλεται η ταχύτατη αποκατάσταση που έχω, απλά τώρα με τις διάφορες επιστημονικές μελέτες που γίνονται και τα ντοκιμαντέρ, επιβεβαιώνομαι. Οι vegans, ειδικά οι παλιοί, ξέρουμε εμπειρικά όσα τώρα αποδεικνύονται με έρευνες και μελέτες. Χώρια ότι δύσκολα κουράζεται το μυϊκό σύστημα, αυτό αναρρώνει με φοβερούς ρυθμούς και είσαι πολύ γρήγορα έτοιμος για την επόμενη προπόνηση. Αυτό είναι το φυσιολογικό άλλωστε. Στην ουσία δεν επιταχύνει την ανάρρωση, απλά αφαιρούνται τα καθημερινά εμπόδια που θέτουμε στον οργανισμό μας με τις «τροφές» που δεν είναι τροφές, με αποτέλεσμα να αναρρώνει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, που εν τέλει μας φαίνονται «γρήγοροι», γιατί έχουμε μάθει αλλιώς. Επίσης, σε περίπτωση τραυματισμών η αποκατάσταση είναι πολύ πιο ομαλή, μιας που δεν βάζεις τρικλοποδιές στο σύστημά σου με την διοχέτευση τοξινών στον οργανισμό από την διατροφή. Κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει μέσα στα χρόνια και είναι απόλυτα σχετικό, είναι ότι οι χρόνιες τενοντίτιδες (φλεγμονές στους τένοντες) έχουν άμεση σχέση με την πρόσληψη φαρμάκων και ιδίως αντιβιοτικών και κατά συνέπεια με την κρεατοφαγία! Πιο συγκεκριμένα, άτομα που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγία και ιδίως ωμή, ξεπερνούν με τρομακτικούς ρυθμούς φλεγμονές στους τένοντες, σε αντίθεση με τους κρεατοφάγους που τις καθιστούν μόνιμες, όση αποχή από την γυμναστική και αν κάνουν. Αυτό είναι προσωπική παρατήρηση αλλά την υποστηρίζω στο έπακρο.

5. Όταν κάποιος σου λέει ότι δεν γίνεται να μην τρως κρέας και να είσαι αθλητής, τι του απαντάς; (Ο μύθος ότι παίρνουμε πρωτεΐνη μόνο από το κρέας καλά κρατεί;)

Του απαντώ με παραδείγματα κορυφαίων αθλητών σε κάθε άθλημα ανά τον κόσμο είτε αυτό απαιτεί ταχύτητα είτε δύναμη είτε δεξιότητες είτε αντοχή και ούτω καθεξής. Έχουμε vegan υπεραθλητές σε όλα τα sports και διαπρέπουν στο άθλημά τους, όντας περήφανοι για την διατροφική επιλογή τους. Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από το ζωντανό παράδειγμα σπουδαίων ανθρώπων, για αυτό προσπαθούμε να είμαστε τέτοιοι. Όσον αφορά τον μύθο ότι πρωτεΐνη παίρνουμε μόνο από το κρέας, πρόκειται για ένα πανηγυρικό marketing που λαμβάνει χώρα για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων των αντίστοιχων βιομηχανιών (κρεάτων, γαλακτοκομικών και φαρμακοβιομηχανιών – όλες ένα είναι στην ουσία). Η πρωτεΐνη από φυτικές πηγές είναι υψηλότατης θρεπτικής αξίας και ο,τιδήποτε άλλο είναι στοχευμένα παραπλανητικό. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι και η ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης αναφέρεται τόσο συχνά για να προκαλεί ανησυχία στο κοινό. Μία ανησυχία άτοπη, που θα τον οδηγήσει να αγοράζει μανιωδώς τα ζωικά προϊόντα που θέλουν οι βιομηχανίες, ζώντας υπό τον φόβο μίας αόριστης έλλειψης πρωτεΐνης. Λες και ακούστηκε ποτέ «θάνατος από έλλειψη πρωτεΐνης». Από χοληστερίνη όμως; Για σκεφτείτε το. Δεν είμαστε σχεδιασμένοι να τρεφόμαστε με ζωικά. Ξεκάθαρα.

6. Είχες ποτέ συγκρουστεί με κάποιον συναθλητή σου για το θέμα της διατροφής; -Αν ναι, πες μας ένα περιστατικό-

«Συγκρουστεί» δεν θα το έλεγα, δεν είναι στο στυλ μου οι συγκρούσεις. Αλλά θυμάμαι έντονα δύο περιπτώσεις κρεατοφάγων συναθλητών, από αυτούς που χλευάζουν τους χορτοφάγους μάλιστα, οι οποίοι έτρωγαν κρέας κάθε μέρα για να «πάρουν ή να διατηρήσουν όγκο» και ήταν και οι δύο άνθρωποι με έντονη οσμή στον ιδρώτα από τις τοξίνες, τραυματισμούς, έλλειψη βιταμίνης Β12 και ακμή στην επιδερμίδα παρ’ όλη την ηλικία τους, που απείχε έτη από την εφηβεία. Βασικά όσοι κρεατοφάγοι αθλούνται κάπως έτσι είναι, όταν τρώνε κυρίως σάρκες. Στο γυμναστήριό μου δεν έχω τέτοιους προπονητές. Μόνο vegan είμαστε.

7. Παίρνεις φυτικά συμπληρώματα; Χρειάζονται;

Φυτικά συμπληρώματα δεν παίρνω, δεν τα χρειάστηκα ποτέ και αν κάποτε αγόρασα κανένα μαγνήσιο, έτσι και καλά, έμεινε ξεχασμένο στο ράφι, μέχρι να λήξει. Δεν τα κατακρίνω, εφόσον είναι φυτικά, αλλά και πάλι πιστεύω ότι μία ισορροπημένη, εξατομικευμένη διατροφή είναι παραπάνω από αρκετή για να καλύπτει τις ανάγκες μας. Αν πάντως κάποιος επιμένει να πάρει συμπληρώματα, ας είναι φυτικά, τα υπόλοιπα είναι δηλητήρια και θάνατος. Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκουπίδια των κρεατοβιομηχανιών γίνονται οι σκόνες «πρωτεΐνης» που προσφέρονται στο ανενημέρωτο κοινό.

8. Τι θα έλεγες σε έναν αθλητή που δεν ακολουθεί την vegan διατροφή; Ποια θα ήταν τα επιχειρήματά σου, ως προς τα θετικά που προσδίδει σε έναν αθλητή η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή;

Στους αθλητές έλεγα και λέω να ερευνούν. Να μην ακούν κανένα, να κάνουν την προσωπική τους έρευνα. Έχουμε υπάρξει όλοι θύματα εγκληματικού marketing και ψευδούς πληροφόρησης, αλλά έχουμε προσωπική ευθύνη απέναντι στα ζώα, τον πλανήτη και τον εαυτό μας. Υπάρχει πια πληθώρα πληροφοριών στο διαδίκτυο, επίσημες έρευνες, εμπεριστατωμένες μελέτες και ντοκιμαντέρ. Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε. Για το καλό όλων. Μέσα από την προσωπική έρευνα θα ανακαλύψουν μόνοι τους τα οφέλη. «Μην πιστεύεις. Ερεύνα.» Αυτό τους λέω.
Το Game Changers θα κάνει μεγάλη διαφορά στον αθλητικό κόσμο και σε όσους ενδιαφέρονται πρώτα για τον εαυτό τους, την υγιεία και τις επιδόσεις τους. Υπάρχει ένα ντοκιμαντέρ -τουλάχιστον- για κάθε πρωταρχική αιτία μέσα μας που μας ωθεί στον βιγκανισμό. Είτε αυτή η αιτία είναι τα ζώα, η κλιματική αλλαγή, η υγιεία μας και λοιπά.

Δεν έχει σημασία ο λόγος που αλλάζεις. Άλλαξε. Γιατί αλλιώς χαθήκαμε κι εμείς κι ο Πλανήτης. Και αυτό είναι η μόνη αλήθεια που χρειάζεται marketing.

Ηλέκτρα Ραδιώτη

https://www.facebook.com/GreekVeganMagazine/

Related Posts

Leave a Comment