Ζωοφιλία ή Φιλοζωΐα;

by Electra Radioti

«Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις», λέει ο Αντισθένης. Προϋπόθεση για την σωστή γραφή, αποτελεί η ετυμολογική γνώση της λέξης. Να γνωρίζουμε τα μέρη που την συνθέτουν και που της δίνουν την σημασία που έχει.

Ζωοφιλία [ζώον + φίλος]: νοείται γενικά ως η αμέριστη και αδιάκριτη αγάπη προς όλα ανεξαιρέτως τα ζώα αυτού του πλανήτη, ανεξαρτήτως του αν είναι ανεπιθύμητα ή επιβλαβή ή επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγιεία, ασφάλεια και ζωή. Αυτός που αγαπάει τα ζώα, σέβεται τα δικαιώματά τους και τα συντηρεί όχι για βιοποριστικούς λόγους, αλλά από πραγματικό ενδιαφέρον και ανιδιοτέλεια για αυτά. Ζωόφιλος είναι αυτός που νοιάζεται και συμβάλλει στο να έχουν τα ζώα μια όμορφη ζωή. Όλα τα ζώα, όχι μόνο τα κατοικίδια!

Φιλοζωΐα [φίλος + ζωή]: αυτός που αγαπά υπέρμετρα την ζωή του, που νοιάζεται υπερβολικά γι’ αυτήν και κατ’ επέκταση, αυτός που χαρακτηρίζεται από μαλθακότητα και δειλία, επειδή αγαπά και προσέχει υπερβολικά τον εαυτό του (συνώνυμα: μαλθακός, δειλός). Επίσης, [φίλος + ζώον], δηλαδή (φιλώ = «αγαπώ» + ζώον) (παραβολή με: φιλόσοφος = αυτός που αγαπά την σοφία, φιλέλληνας = αυτός που αγαπά τους Έλληνες, φιλελεύθερος =αυτός που αγαπά την ελευθερία, φίλεργος = αυτός που αγαπά την εργασία, φιλάνθρωπος, φιλαλήθης, φιλανθής, φιλάργυρος, φίλαθλος, φιλέρημος, φιλεργατικός κ.ά). Άρα η φιλοζωΐα έχει δύο έννοιες. Και οι δύο σωστές.

Και να σου πω κάτι?

Το γεγονός ότι καθόμαστε και διαφωνούμε εμείς οι Έλληνες για το αν η Ζωοφιλία σημαίνει τελικά αγάπη για τα ζώα ή κτηνοβασία με ξεπερνά. Οι άχρηστοι οι ελεεινοί ξένοι κλέβουν -όχι δανείζονται, κλέβουν– τις λέξεις μας για ονομάσουν τις άρρωστες ορέξεις τους, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με την δική μου γλώσσα, που κακοποιείται και παραφθείρεται εσκεμμένα εδώ και αιώνες.

Όχι φίλε μου. Ζωοφιλία σημαίνει ζώον και φίλος. Αγάπη για τα ζώα και μόνο. Αν κάποιοι είναι του ψυχιατρείου και χρειάζονται λέξεις για τον σαδισμό τους, τότε καλύτερα σας ταιριάζει μια άλλη ελληνική λέξη. ΘΑΝΑΤΟΣ.

Εγώ θα μιλάω την γλώσσα ΜΟΥ σωστά και με το κεφάλι ψηλά και όσο ζω θα ερευνώ και θα μαθαίνω. Και οι δυο λέξεις είναι αγνές και καθαρές γιατί είναι ελληνικές.

Λέξη ίσον έλξη, άλλωστε. Δεν διαλύουν την γλώσσα μας τυχαία. Αποσκοπούν στην διατήρηση των δονήσεών της χαμηλά. Για αυτό απλοποιούν την ορθογραφία μας, διαγράφουν τα τελικά σύμφωνα όπως το «ν» και άλλα.

Αλλά ξέρεις τι? Σας καταλάβαμε. Μια λέξη/έλξη για εσάς. ΝΕΜΕΣΙΣ.

Ηλέκτρα Ραδιώτη

Ίσως σας αρέσουν..

1 comment

Mister Bean May 23, 2022 - 1:25 pm

Πάρα πολύ σωστά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Προσυπογράφω, συμπλέω και υπερθεματίζω!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

Leave a Comment