Hair Extensions – Another Shady Business

by Electra Radioti

Tο πώς φτιάχνονται τα hair extensions και οι περούκες είναι μία διαδικασία, που με λίγη έρευνα ο καθένας, μπορεί να ανακαλύψει. Απαιτείται γνώση, τεχνική και υπομονή, για αυτό και οι άνθρωποι, που ασχολούνται με αυτό, πληρώνονται αδρά.

Το πραγματικό ερώτημα, που πρέπει να τεθεί όμως, είναι.. από πού προέρχονται αυτά τα μαλλιά? Τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί ή δεν ενδιαφέρονται να μάθουν.

Δεν είναι καινούρια η χρήση των πρόσθετων μαλλιών. Ιδίως για την μαύρη και την εβραϊκή ορθόδοξη κοινότητα, οι οποίες τα χρησιμοποιούν από πολύ παλιά. Τώρα όμως.. έχει γίνει μόδα στην ευρύτερη κοινότητα (έχουμε να ευχαριστήσουμε το Hollywood και για αυτό..) και γνωρίζουμε όλοι καλά, ότι όταν κάτι τείνει να γίνει μόδα, θα υπάρξει εκμετάλλευση κάθε είδους και αμφιβόλου ηθικής επιχειρήσεις στα παρασκήνια.

Ποια είναι όμως η προέλευση αυτών των «ανθρώπινων μαλλιών»?

Λέγονται hair brokers. Έμποροι ή «Μεσίτες» μαλλιών. Γιατί μεσιτεύουν.. ποτέ δεν βλέπεις την πηγή. Τυχαίο?

Στα 1800 στην Γαλλία, γινόντουσαν δημοπρασίες μαλλιών γυναικών κατώτερων κοινωνικών τάξεων, που τις κούρευαν δημοσίως για ελάχιστα χρήματα.

Στα 1900 γίνεται καλύτερο. Οι τρίχες προέρχονταν από υπονόμους και.. πτώματα. (Έχετε ακούσει που μαζεύουν τα γαρύφαλλα από τα νεκροταφεία και μετά τα πουλάνε στα μπουζούκια? Κάτι αντίστοιχο.)

Κάποια στιγμή είχε δημιουργηθεί πανικός με συμβάντα κλοπής.. κοτσιδών από γυναίκες, που αμέριμνα περπατούσαν στον δρόμο. Εύκολο χρήμα για κάποιους.

Το εμπόριο μαλλιών στήνεται πάντα οπουδήποτε υπάρχουν γυναίκες φτωχές, αμόρφωτες ή χωρίς δικαιώματα. Γυναίκες, που αγωνίζονται να ζήσουν τις οικογένειές τους και να επιβιώσουν.

Μα είναι μόνο αυτό? Όταν εξαπατούν την μία πλευρά, εξαπατούν και την άλλη. Τον τελικό πελάτη δηλαδή. Εσάς.

Πλαστικό, μαλλιά από τα σκουπίδια, από τα πατώματα των κομμωτηρίων, από πεταμένες βούρτσες και φυσικά.. από τους υπονόμους.

Τα ξεμπερδεύουν, τα επεξεργάζονται με χημικά, τα επικαλύπτουν με σιλικόνη, προσθέτουν και μερικές συνθετικές τρίχες, καθώς και τρίχες από ζώα και έτοιμα τα μαλλιά σας!!

Να λοιπόν, γιατί είναι τόσο δύσκολο κανείς, να πάρει απάντηση για την προέλευση των προσθετικών μαλλιών. (Όχι που θα ήταν μία «καθαρή» βιομηχανία στον κόσμο που ζούμε.)

Έχει και συνέχεια. Οι ναοί στην Ινδία. Εκεί είναι το κέρδος. Οι πιστοί ξυρίζουν τα κεφάλια τους ως ένδειξη πίστης και προσφοράς στους θεούς τους. Και οι ναοί.. τα πουλάνε. Έτσι εξασφαλίζουν ένα εισόδημα πάνω από επτά (7) εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. (Για τους θεούς φυσικά!!)

Βιετνάμ. Εδώ οι γυναίκες πουλάνε τα μαλλιά τους για 2-3 δολάρια. Αυτό ισχύει, αν οι έμποροι δεν εξαφανιστούν πριν την πληρωμή δηλαδή. Όχι ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις ή άνθρωποι ηθικοί, που προσπαθούν να κάνουν την διαφορά. Είναι δικό μας χρέος να τους στηρίξουμε όμως.

Δεν θα αναφερθώ στην φτώχεια, που έχει επιβληθεί στον κόσμο από τις κυβερνήσεις, ώστε να φτάνουν οι γυναίκες στο σημείο να πουλάνε τα μαλλιά τους για να επιβιώσουν ή να περάσουν τον μήνα, αυτές και η οικογένειά τους. Γιατί αυτό είναι άλλο θέμα.

Δεν σου λέω να μην βάλεις πρόσθετα μαλλιά, δεν σου λέω να μην βαφτείς, να μην ντυθείς. Σου λέω κάνε το σωστά, με ήθος και συνείδηση. Να απαιτείς την ηθική στις συναλλαγές σου! Εμείς στηρίζουμε την κάθε βιομηχανία. Άρα εμείς έχουμε την ευθύνη.

Σου λέω σκέψου: το προϊόν που κρατάς στα χέρια σου.. από πού προήλθε? Υπέφερε κάποιος για να το έχεις? Μην γίνεσαι συνένοχος.

Να θυμάστε ότι ζούμε σε ένα τέλεια ανταποδοτικό Σύμπαν κι αυτό που έδωσες θα λάβεις. Κάντο για σένα τουλάχιστον.

Ας χρησιμοποιήσουμε ακόμα και την ματαιοδοξία μας και τις ανασφάλειές μας, ως μοχλό για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν υπάρχουν αρνητικά χωρίς θετικά. Όλα είναι Ένα.

Ηλέκτρα Ραδιώτη

Related Posts

Leave a Comment