Νόσοι του γραφείου και η καλλισθενική ως προληπτικό μέτρο

by Electra Radioti

Η ζωή στον σύγχρονο κόσμο περιλαμβάνει έντονες στρεσογόνες καταστάσεις, πίεση και άγχος, καθιστική ζωή και διαρκή στάση του σώματος και ιδίως του αυχένα και της πλάτης σε λάθος θέσεις. Εμφανίζονται επίσης σύνδρομα υπέρχρησης με πολύ κοινό αυτό του καρπού. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σπάνια μία σπονδυλική θέση είναι τέλεια εκ γενετής, αλλά συνήθως εμφανίζει προβλήματα όπως λόρδωση, κύφωση, σκολίωση, σε διαφορετικούς βαθμούς, συντελούν στο τελικό αποτέλεσμα του πόνου, των βραχύνσεων και της εμφάνισης κήλης σε μεσοσπονδύλιους δίσκους, οδηγώντας στην εκφύλισή τους σε μεταγενέστερα στάδια. Για τον λόγο αυτό, τέτοια προβλήματα αποκαλούνται και «νόσοι του γραφείου» πολύ συχνά, υποδηλώνοντας τα αποτελέσματα αυτού του αφύσικου τρόπου ζωής, που διάγουμε πια.

Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η καλλισθενική. Όντας γυμναστική με το βάρος του σώματος, τηρώντας την αρχή της προοδευτικότητας και της σταδιακής προσαρμογής του κάθε σώματος στην άσκηση, που κάνει, η καλλισθενική μπορεί να αλλάξει το κορμί του κάθε ασκούμενου θεαματικά και να προσδώσει ποιότητα στην ζωή του. Ενδυναμώνει τον κορμό εξαιρετικά, με αποτέλεσμα να συγκρατεί την σπονδυλική στήλη στην θέση της και να ανακουφίζει από τον πόνο, που προξενεί η κακή στάση του σώματος, αφού η σωστή θέση γίνεται συνήθεια στον ασκούμενο. Η καλλισθενική αποσκοπεί πρώτα στην υγιεία και την ευεξία του αθλούμενου και μετά στην εμφάνισή του, όμως ένα όμορφο, ευκίνητο σώμα με λειτουργική δύναμη είναι το σταδιακό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό άλλωστε τον λόγο, ονομάστηκε καλλισθενική. Συνδυασμός κάλλους και σθένους..

Ας χρησιμοποιήσουμε την καλλισθενική στην ζωή μας σαν σύστημα προπόνησης, ψυχαγωγίας, αλλά κυρίως πρόληψης όσων προαναφέρθηκαν. Ας εκμεταλλευτούμε την γνώση των προγόνων μας και με την προσαρμογή της στα δεδομένα της σημερινής κοινωνίας, ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ζούμε όσο πιο φυσικά γίνεται, αναγεννώντας την επαφή με το σώμα και τον εαυτό μας. Η καλλισθενική θα σας αλλάξει το σώμα και την ψυχολογία, θα γίνει τρόπος ζωής και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, αν πραγματικά κατανοηθούν τα οφέλη και οι ρίζες της. Δεν είναι χόμπι, είναι ανάγκη.

Related Posts

Leave a Comment