Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

by Electra Radioti

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του https://www.eap.gr/

“Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) είναι δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1992 και εδρεύει στην Πάτρα. Αποστολή του ΕΑΠ είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του ΕΑΠ εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.”

Ποτέ δεν σταμάτησα να αναζητώ την εκπαίδευση, διότι μόρφωση σημαίνει διαμόρφωση χαρακτήρα και όχι απλά απόκτηση γνώσεων.

Σε αυτό το άρθρο, το οποίο θα ενημερώνεται τακτικά, όσο κυλάει ο χρόνος, επιθυμώ να περιγράψω την εμπειρία μου ως φοιτήτριας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το ταξίδι της μάθησης..

Ει δυνατόν αυτό να ανάψει σε κάποιον την σπίθα να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι.

Η αρχή είναι απλή.. Αφού περιηγηθεί κάποιος στην σελίδα του ΕΑΠ και διαλέξει, αν υπάρχει, κάποιο πρόγραμμα ή μεμονωμένη θεματική ενότητα που τον/την ενδιαφέρει, καλό θα είναι να αρχίσει να παρακολουθεί τις αιτήσεις εγγραφής. Άλλες ανοίγουν Μάρτιο με έναρξη των μαθημάτων τον μήνα Σεπτέμβριο (ετήσια και χειμερινά εξαμηνιαία προγράμματα) και άλλες ανοίγουν Νοέμβριο με έναρξη των μαθημάτων τον μήνα Μάρτιο (εαρινά εξαμηνιαία προγράμματα).

Όσο πιο νωρίς κάποιος ετοιμάσει τα δικαιολογητικά που αφορούν το πρόγραμμά του και όσο πιο νωρίς υποβάλλει την αίτησή του τόσο μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει, ιδίως αν πρόκειται για άτομο πάνω από 23 ετών. Φυσικά, μαζί με την αίτηση, πρέπει αμέσως να καταβληθεί και το χρηματικό ποσό των διδάκτρων, ανάλογα με τις θεματικές ενότητες που έχουν επιλεχθεί.

Τις επόμενες μέρες από την υποβολή της αίτησης, θα σας καλέσουν από το ΕΑΠ, προκειμένου να σας κάνουν μία βασική ενημέρωση ή να σας συμβουλεύσουν σε περίπτωση που λείπει κάποιο προαπαιτούμενο έγγραφο από την αίτησή σας. Είναι πολύ ευγενικοί.

Εν μέσω κορωνοϊού όλο το πρόγραμμα διενεργήθηκε 100% διαδικτυακώς, ακόμα και οι εξετάσεις. Υποθετικά μιλώντας, θα συνεχίσει έτσι και μελλοντικά, διότι είναι πραγματικά βολικό για όλους και εκτός αυτού, οικονομικότερο. Δεν χρειάζεται πια να ταξιδεύουν οι μαθητές στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και να πληρώνουν ξενοδοχεία. Στην περίπτωση δε επαναληπτικής εξέτασης, που απέχει 10-15 μέρες από την τελική εξέταση, ο χρόνος και τα χρήματα είναι πολλά. Πόσο μάλλον για κατοίκους του εξωτερικού.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα αναλύσω περαιτέρω τις διαδικασίες εισδοχής στο Πανεπιστήμιο αυτό. Μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να βρει τις πληροφορίες στην πολύ οργανωμένη σελίδα του ΕΑΠ. Εδώ θα περιγράφω κυρίως την εμπειρία και τις εντυπώσεις μου ως φοιτήτριας αυτού του Πανεπιστημίου. Λοιπόν..

Αποφάσισα και εγγράφηκα στην Διοίκηση Τουρισμού. Στο προπτυχιακό αυτό είχα περάσει με υποτροφία, μετά το Λύκειο, στο ΤΕΙ Αθήνας, αλλά προτίμησα να γίνω δικαστική επιμελήτρια και το άφησα από την πρώτη κιόλας χρονιά.

Η πρώτη μου κίνηση, από Νοέμβριο μήνα, αμέσως μετά την αίτησή μου, ήταν να προσπαθήσω να προμηθευτώ όση περισσότερη από την διδακτική ύλη μπορώ και να ξεκινήσω την μελέτη. Αυτό αργότερα αποδείχθηκε σωτήριο.

Δεν είναι αυτό το προπτυχιακό το μόνο που διαβάζω, για την ακρίβεια είναι το δεύτερο. Μελετώ επίσης 3 ξένες γλώσσες και δουλεύω παράλληλα. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και οφείλω να είναι πολύ καλά οργανωμένος.

Ελπίζω κι εσείς να έχετε αντιληφθεί την υπέρτατη σημασία της οργάνωσης του χρόνου και της δημιουργίας μεθόδου για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.

Μετά από ακριβώς 21 ημέρες από την ημέρα που έκανα την αίτηση, έλαβα με μεγάλη μου χαρά το πιστοποιητικό εισδοχής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο! Με ενημέρωσαν στο ίδιο email για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, καθώς και ότι πρόκειται να λάβω ακαδημαϊκό email για την ορθή διεξαγωγή των σπουδών και την είσοδο στο σύστημά τους.

Στις 31 Ιανουαρίου, όπως είχαν προανακοινώσει, μας ειδοποίησαν εκ νέου για την εισδοχή μας, με email. Τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται δημοσίως (λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679).

Αυτό που εκτιμώ στο ΕΑΠ είναι η οργάνωση και η διαφάνεια. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις την ασφάλεια ότι το Πανεπιστήμιο που επέλεξες είναι σοβαρό και θα σε στηρίξει στην πορεία σου.

Τώρα είμαι στην φάση που περιμένω την 15η Φεβρουαρίου 2022 για να λάβω περισσότερες οδηγίες, καθώς και το ακαδημαϊκό email.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πράγματι στις 23 Φεβρουαρίου δέχθηκα μηνύματα από την ACS Courier ότι στο κατάστημα που βρίσκεται κοντύτερα στον τόπο που έχω δηλώσει ως κατοικία, είναι έτοιμα προς παραλαβή, τα πακέτα που περιέχουν την διδακτική ύλη του εξαμήνου. Αποστέλλεται δηλαδή, ένα πακέτο ανά επιλεχθείσα θεματική ενότητα και μόνο αν η διδακτική ύλη είναι έντυπη και όχι σε ψηφιακή μορφή. Στο πρώτο εξάμηνο, δύο εκ των τριών θεματικών ενοτήτων είχαν από ένα βιβλίο ως διδακτική ύλη.

Το επόμενο email αφορούσε το ακαδημαϊκό μου email, αριθμό μητρώου, λοιπούς κωδικούς, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τα επόμενα βήματα. Η οργάνωση είναι εξαιρετική. Δεν δημιουργούνται απορίες ούτε υπάρχει δυσκολία.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι και η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ αποτελείται από πολύ ευγενικά άτομα, η επικοινωνία είναι απλή και τα βιβλία που μέχρι σήμερα έχω αιτηθεί τα έχουν αποστείλει αυθημερόν. Επιπροσθέτως, δεν διστάζουν να καλέσουν στο τηλέφωνο για να προσφέρουν διευκρινήσεις, καθιστώντας έτσι ακόμα ταχύτερη την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Η πλατφόρμα των μαθημάτων ανοίγει την 01η Μαρτίου 2022.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πραγματικά την 01η Μαρτίου η πλατφόρμα των μαθημάτων άνοιξε. Το πρώτο πράγμα που χρειάστηκε να κάνω ήταν να εξοικειωθώ με την πλατφόρμα, διότι οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή χάθηκα λίγο. Όμως οι οδηγίες είναι επαρκείς και γρήγορα αντιλαμβάνεται κάποιος το σύστημα εκπαίδευσης.

Το διάβασμα είναι αρκετό! Μην το υποτιμήσετε. Κατά την κρίση μου, είναι απαραίτητη η δημιουργία μίας ρουτίνας καθημερινής μελέτης, η οποία χρειάζεται να ακουλουθείται πιστά. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10/03/2022

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι υψηλής ποιότητας και η επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο καθημερινή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, μέχρι οι φοιτητές να εξοικειωθούν πλήρως με το σύστημα.

Δυσκολεύομαι εξαιρετικά στην ΔΙΤ10 (Ποσοτικές Μέθοδοι) μιας που είμαι παιδί θεωρητικής κατεύθυνσης και ουδεμία σχέση είχα ποτέ με τα μαθηματικά.

Ελπίζω να μην έχετε το ίδιο πρόβλημα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10/04/2022

Έχουμε ήδη υποβάλλει την πρώτη Μικρή Εργασία σε κάθε Θεματική Ενότητα και λάβει αποτελέσματα.

Εκκρεμούν η δεύτερη Μικρή Εργασία, η Γραπτή Εργασία Εξαμήνου και οι τελικές εξετάσεις ανά θεματική ενότητα. Έτσι κυλάει ένα τυπικό εξάμηνο, σε συνδυασμό με 3 τετράωρες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις ανά θεματική ενότητα.

Γενικά, είμαι πολύ ευχαριστημένη, έχω εγκλιματιστεί και προχωράω. Η συμβουλή μου προς κάθε ενδιαφερόμενο θα ήταν η εξής:

Αν έχετε περιορισμένο χρόνο, μην πάρετε 3 θεματικές ενότητες. Η διδακτική ύλη είναι μεγάλη και οι εργασίες χρονοβόρες. Αν δε, έχετε κενά που πρέπει να καλύψετε (π.χ. μαθηματικά), τότε ίσως αισθανθείτε πανικό και πίεση, αν έχετε 3 θεματικές ενότητες. Η καθεμία απαιτεί πολλές ώρες μελέτης κάθε εβδομάδα. Καλύτερα 1 ή 2 θεματικές ενότητες στις οποίες θα επιτύχετε, παρά 3 τις οποίες θα παρατήσετε ή θα επιτύχετε μερικώς ή με μέτρια αποτελέσματα. Σκεφτείτε το.

Η δεύτερη συμβουλή μου, όσον αφορά στα μαθηματικά..

Μελετήστε μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ –  Γ΄ Λυκείου (Φωτόδεντρο), καθώς και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Οι γνώσεις είναι απαραίτητες και αν έχετε αφήσει το λύκειο δεκαετίες πίσω, θα σας φαίνονται όλα καινούρια. Πραγματικά θέλει χρόνο, πρακτική και εξοικείωση.

Ελπίζω να σας βοηθώ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

22/07/2022

Έχοντας κλείσει με επιτυχία το πρώτο εξάμηνο, μπορώ να πω με σιγουριά ότι το ΕΑΠ αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και τα δίδακτρα. Από τους καθηγητές μέχρι τους υπαλλήλους της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και το τεχνικό τμήμα, όλοι είναι ευγενικοί και έτοιμοι να βοηθήσουν τον φοιτητή.

Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν εξ αποστάσεως και όλα κύλισαν ομαλά.

Το Πανεπιστήμιο επίσης, δίνει μεγάλη βάση στην Εσωτερική Αξιολόγηση, δηλαδή είναι ανοικτό στην κριτική του φοιτητή μετά το πέρας του εξαμήνου και αυτό σε κάνει να νιώθεις ότι ακούγεσαι. Δεν είχα κανένα παράπονο, αλλά ακόμα και έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να πω “ευχαριστώ”.

Η θεματική ενότητα ΔΙΤ10 (Μαθηματικά, Στατιστική) που με δυσκόλευε αρχικά, έγινε το αγαπημένο μου μάθημα και τώρα μελετάω καθημερινά με ευχαρίστηση, βιβλία εκτός ύλης.

Το ΕΑΠ έγινε μέρος της καθημερινότητάς μου και είμαι ευγνώμων.. Νιώθω ότι εξελίσσομαι, χωρίς να δεσμεύω ολόκληρη την ημέρα μου.

Δεν ξέρω αν έχω δώσει μία ικανοποιητική εικόνα της φοίτησης στο ΕΑΠ, αν όμως έχετε κάποια απορία με χαρά θα σας απαντήσω στα σχόλια.

Κλείνω αυτό το άρθρο ευχόμενη σε εσάς υγεία και εξέλιξη.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ηλέκτρα Ραδιώτη

Related Posts

Leave a Comment