Διαδικασία αλλαγής κυρίου ονόματος Έλληνος/Ελληνίδος & διαγραφή θρησκεύματος

by Electra Radioti

Πρώτα πρέπει να συνταχθεί μία αίτηση από τον δικηγόρο σας. Την δική μου υπόθεση ανέλαβε και κέρδισε ο Δικηγόρος κ. Αναστάσιος Μπουραντάς (Γλυφάδα Αττικής, οδός Μεταξά αρ.15, τηλ. 2108982955). Η αίτησή σας πρέπει να απευθύνεται στο Ειρηνοδικείο, στο οποίο υπάγεστε και αφού κατατεθεί, εκδικάζεται με την διαδικασία της Εκουσίας Δικαιοδοσίας. Η αίτηση επιδίδεται και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών μετά την κατάθεση. Επίσης, για να γίνει το δικαστήριο, θα πρέπει να εκδώσετε από ένα ΚΕΠ μέσα στον τελευταίο μήνα, πριν το δικαστήριο, ένα ποινικό μητρώο, μία ληξιαρχική πράξη γεννήσεως και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ό,τι άλλο σας ζητήσει ο δικηγόρος κατά περίπτωση.

Αφού εκδικαστεί η υπόθεση και καθαρογραφεί η απόφαση, αυτή επιδίδεται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και πρέπει να περάσει διάστημα 30 ημερών από την επίδοση. Κατόπιν παίρνετε το πιστοποιητικό τελεσιδικίας και με αυτά τα 3 έγγραφα (απόφαση, αποδεικτικό επίδοσης στον Εισαγγελέα και πιστοποιητικό τελεσιδικίας) πηγαίνετε στο ληξιαρχείο, όπου βρίσκεται η μερίδα σας (για το ληξιαρχείο Αθηνών, στο γραφείο 8) και σας κάνουν την διόρθωση στην ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, από την οποία σας εκδίδουν 2 νέα επίσημα αντίγραφα ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως. Προσοχή, γιατί γράφουν άνευ στο πεδίο «θρήσκευμα», μα αφήνουν το «ορθόδοξο» στο πεδίο «δόγμα». Πείτε τους να το διαγράψουν και αυτό.

Με τα 4 έγγραφα (απόφαση, αποδεικτικό επίδοσης στον Εισαγγελέα και πιστοποιητικό τελεσιδικίας σε αντίγραφα πλέον – τα πρωτότυπα τα έχει κρατήσει το ληξιαρχείο – και την νέα ληξιαρχική πράξη γεννήσεως) πηγαίνετε στα δημοτολόγια, όπου είστε εγγεγραμμένοι για να αλλαχθούν τα στοιχεία σας και σε αυτήν την μερίδα (συγκεκριμένα για τον Δήμο Αθηναίων, γραφείο 4β και μετά γραφείο 7 για πρωτόκολλο). Περιμένετε 5 ημέρες –τουλάχιστον στον Δήμο Αθηναίων– και σας εκδίδουν πιστοποιητικό γεννήσεως με τα νέα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, πήρα πιστοποιητικό γεννήσεως και οικογενειακής κατάστασης. Στο γραφείο ταυτοτήτων της κατοικίας μου, παρέδωσα την δικαστική απόφαση, ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, πιστοποιητικό γεννήσεως και οικογενειακής κατάστασης, 2 φωτογραφίες ταυτότητας, 1 λογαριασμό ρεύματος να φαίνεται η κατοικία μου, την παλιά ταυτότητα, 0,25€ για το χαρτόσημο και εκεί συμπλήρωσα μία αίτηση για την αντικατάσταση λόγω μεταβολής στοιχείων και μία υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχω ζητήσει ξανά την έκδοση νέας ταυτότητας από την ημερομηνία της έκδοσης της παλαιάς μέχρι εκείνη την στιγμή. Φυσικά χρειάζεται και ένας μάρτυρας με την ταυτότητά του να βεβαιώσει ότι είστε όντως εσείς.

Στο εξής με την καινούρια ταυτότητα θα είστε σε θέση να εκδώσετε όλα τα υπόλοιπα έγγραφα και να μεταβάλλετε τα στοιχεία σας παντού και ενδεικτικά αναφέρω: στην Δ.Ο.Υ. που ανήκετε, σε Τράπεζες, στο Διαβατήριο, σε ΔΕΗ-ΟΤΕ κλπ., σε Άδεια και Δίπλωμα Οδήγησης, Paypal, Ebay, Viva ή σε όποιους τέτοιους λογαριασμούς κάνετε κινήσεις.

Γενικά, μετά την αλλαγή της ταυτότητας, πάρτε τον χρόνο σας χωρίς άγχος να τα διορθώσετε όλα. Δεν ειδοποιείται καμμία υπηρεσία για την μεταβολή των στοιχείων σας αυτεπαγγέλτως. Έχετε χρόνο.

Και να θυμάστε να χαρείτε την διαδικασία. Γιατί νικήσατε. Κερδίσατε το όνομά σας. Κερδίσατε το δικαίωμα να μην λέγεστε χριστιανός ή ό,τι άλλο σας επέβαλαν, όταν δεν μπορούσατε να αποφασίσετε για τον εαυτό σας. Κι αυτό είναι σπουδαίο.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!

Ηλέκτρα Ραδιώτη

Ίσως σας αρέσουν..

15 comments

Quenya October 8, 2018 - 12:19 pm

που ειναι το υποδειγμα ? , δεν υπαρχει συνδεσμος.

Reply
Electra Radioti October 9, 2018 - 7:15 am

Δεν το έχω αναρτημένο δημοσίως. Στείλε μου στην φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας αυτής και θα στο περάσω στο email από το οποίο μου έστειλες.

Reply
Quenya October 9, 2018 - 6:01 pm

ποια ειναι η φορμα που λες , δεν υπαρχει κατι που να μπορω να μπω εκτος απο τα σχολια κατω απο το κειμενο. αφου εστειλα μαιλ γιατι δεν μπορεις να στειλεις το υποδειγμα . θελω να κινηθω γρηγορα οσο ειμαι ανεργος να σωσω τα δικαστικα εξοδα γιατι θα κανω κ αλλαγη βαπτιστικου.

Reply
Quenya October 11, 2018 - 10:16 am

για να γινει η αλλαγη βαπτιστικου , δεν πρεπει πρωτα να εχει διαγραφει το θρησκευμα , απο το ληξιαρχειο ? και τα δυο μαζι τα αλλαξες με δικαστικη ?

Reply
Ηλέκτρα Ραδιώτη October 11, 2018 - 10:34 am

Εγώ τα άλλαξα μαζί και τα δύο με δικαστική απόφαση. Αλλά γίνεται και αυτό που λες εσύ. Θα στο στείλω άμεσα στο email σου.

Reply
ΩΡΙΩΝ ΚΙΜ February 1, 2019 - 5:58 am

Καλημερα ενδιαφερομαι για το υποδειγμα αλλαγης ονοματος 6946871300

Reply
Electra Radioti February 1, 2019 - 2:46 pm

Θα σας το στείλω, αν μου αφήσετε λίγο χρόνο. Έχω λάβει το μήνυμά σας από την πρώτη φορά.

Reply
idea kim February 1, 2019 - 6:45 am

Καλημέρα έπιθυμώ όπως μού άποστείλατε ύπόδειγμα γιά τήν άλλαγή όνόματος-θρησκεύματος 6946871300

Reply
Κίμ Ώρίων February 1, 2019 - 11:57 am

Παρακαλώ όπως μού άποστείλετε τό ύπόδειγμα άλλαγής όνόματος διαγραφής θρησκεύματος. 6946871300

Reply
Κίμ Ώρίων February 1, 2019 - 12:09 pm

Παρακαλώ.όπως μού άποστείλετε.υπόδειγμα άλλαγής όνόματος διαγραφής θρησκεύματος εύχαριστώ. 694687130

Reply
Αντιγόνη February 18, 2021 - 6:31 pm

Καλησπερα ενδιαφερομαι για αλλαγη κυριου ονοματος παρακαλω εαν μπορειτε να μου στειλετε ενα υποδειγμα.

Reply
Electra Radioti February 19, 2021 - 4:26 am

Σας αποστέλλω σε email.

Reply
Ιωάννα Μανώλη March 9, 2021 - 10:14 am

Καλημέρα σας,
Μπορείτε να μου στείλετε το σχετικό υπόδειγμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

Reply
Electra Radioti March 13, 2021 - 2:03 pm

Σας αποστέλλω στο email σας.

Reply
Κίμων Γκάτσος April 9, 2021 - 1:38 am

Καλημέρα,
θα μπορούσατε να μου στείλετε το σχετικό υπόδειγμα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Reply

Leave a Comment