Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

by Electra Radioti

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του https://www.eap.gr/

“Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) είναι δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1992 και εδρεύει στην Πάτρα. Αποστολή του ΕΑΠ είναι η εξ αποστάσεως παροχή προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Στους σκοπούς του ΕΑΠ εντάσσεται η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας, καθώς και η ανάπτυξη τεχνολογίας και μεθοδολογίας στο πεδίο της μετάδοσης της γνώσης από απόσταση.”

Ποτέ δεν σταμάτησα να αναζητώ την εκπαίδευση, διότι μόρφωση σημαίνει διαμόρφωση χαρακτήρα και όχι απλά την απόκτηση κάποιων γνώσεων.

Σε αυτό το άρθρο, το οποίο θα ενημερώνεται τακτικά, όσο κυλάει ο χρόνος, επιθυμώ να περιγράψω την εμπειρία μου ως φοιτήτριας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ταξίδι της μάθησης και ει δυνατόν αυτό να ανάψει σε κάποιον την σπίθα να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι.

Πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει. όμως?

Αφού περιηγηθεί κάποιος στην σελίδα του ΕΑΠ και διαλέξει, αν υπάρχει, κάποιο πρόγραμμα ή μεμονωμένη θεματική ενότητα που τον/την ενδιαφέρει, καλό θα είναι να αρχίσει να παρακολουθεί τις αιτήσεις εγγραφής. Άλλες ανοίγουν Μάρτιο με έναρξη των μαθημάτων τον μήνα Σεπτέμβριο (ετήσια και χειμερινά εξαμηνιαία προγράμματα) και άλλες ανοίγουν Νοέμβριο με έναρξη των μαθημάτων τον μήνα Μάρτιο (εαρινά εξαμηνιαία προγράμματα).

Όσο πιο νωρίς κάποιος ετοιμάσει τα δικαιολογητικά που αφορούν το πρόγραμμά του και όσο πιο νωρίς υποβάλλει την αίτησή του τόσο μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει, ιδίως αν πρόκειται για άτομο πάνω από 23 ετών. Φυσικά, μαζί με την αίτηση, πρέπει αμέσως να καταβληθεί και το χρηματικό ποσό των διδάκτρων, ανάλογα με τις θεματικές ενότητες που έχουν επιλεχθεί.

Θα σας καλέσουν, μέσα στις επόμενες μέρες από την υποβολή της αίτησης, από το ΕΑΠ, προκειμένου να σας κάνουν μία βασική ενημέρωση ή να σας συμβουλεύσουν σε περίπτωση που λείπει κάποιο έγγραφο από την αίτησή σας. Είναι πολύ ευγενικοί.

Εν μέσω κορωνοϊού όλο το πρόγραμμα είναι 100% διαδικτυακώς. Ακόμα και οι εξετάσεις. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι θα γίνει στο μέλλον, ούτε και οι ίδιοι, όπως μου δήλωσαν.

Σε αυτό το blog δεν θα αναλύσω περαιτέρω τις διαδικασίες εισδοχής στο Πανεπιστήμιο αυτό. Μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να βρει τις πληροφορίες στην πολύ οργανωμένη σελίδα του ΕΑΠ. Εδώ θα περιγράφω κυρίως την εμπειρία και τις εντυπώσεις μου ως φοιτήτριας αυτού του Πανεπιστημίου. Λοιπόν..

Αποφάσισα και εγγράφηκα στην Διοίκηση Τουρισμού. Στο προπτυχιακό αυτό είχα περάσει με υποτροφία, μετά το Λύκειο, στο ΤΕΙ Αθήνας, αλλά προτίμησα να γίνω δικαστική επιμελήτρια και το άφησα από την πρώτη κιόλας χρονιά.

Η πρώτη μου κίνηση, από Νοέμβριο μήνα, αμέσως μετά την αίτησή μου, ήταν να προσπαθήσω να προμηθευτώ όση περισσότερη από την διδακτική ύλη μπορώ και να ξεκινήσω την μελέτη.

Δεν είναι αυτό το προπτυχιακό το μόνο που διαβάζω, για την ακρίβεια είναι το δεύτερο. Μελετώ επίσης 5 ξένες γλώσσες και δουλεύω παράλληλα. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος και οφείλει να είναι πολύ καλά οργανωμένος.

Ελπίζω κι εσείς να έχετε αντιληφθεί την υπέρτατη σημασία της οργάνωσης του χρόνου και των μεθόδων για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου.

Μετά από ακριβώς 21 ημέρες από την ημέρα που έκανα την αίτηση, έλαβα με μεγάλη μου χαρά το πιστοποιητικό εισδοχής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο! Με ενημέρωσαν στο ίδιο email για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων, καθώς και ότι πρόκειται να λάβω ακαδημαϊκό email για την ορθή διεξαγωγή των σπουδών και την είσοδο στο σύστημά τους.

Στις 31 Ιανουαρίου, όπως είχαν προανακοινώσει, μας ειδοποίησαν εκ νέου για την εισδοχή μας με email. Τα αποτελέσματα δεν ανακοινώνονται δημοσίως (λόγω της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679).

Αυτό που εκτιμώ στο ΕΑΠ είναι η οργάνωση και η διαφάνεια. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις την ασφάλεια ότι το Πανεπιστήμιο που επέλεξες είναι σοβαρό και θα σε στηρίξει στην πορεία σου.

Τώρα είμαι στην φάση που περιμένω την 15η Φεβρουαρίου 2022 για να λάβω περισσότερες οδηγίες, καθώς και το ακαδημαϊκό email.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πράγματι στις 23 Φεβρουαρίου δέχθηκα μηνύματα από την ACS Courier ότι στο κατάστημα που βρίσκεται κοντύτερα στον τόπο που έχω δηλώσει ως κατοικία, είναι έτοιμα προς παραλαβή, τα πακέτα που περιέχουν την διδακτική ύλη του εξαμήνου. Αποστέλλεται δηλαδή, ένα πακέτο ανά επιλεχθείσα θεματική ενότητα και μόνο αν η διδακτική ύλη είναι έντυπη και όχι σε ψηφιακή μορφή.

Το επόμενο email αφορούσε το ακαδημαϊκό μου email, αριθμό μητρώου, λοιπούς κωδικούς, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τα επόμενα βήματα. Η οργάνωση είναι εξαιρετική. Δεν δημιουργούνται απορίες ούτε υπάρχει δυσκολία.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι και η βιβλιοθήκη του ΕΑΠ αποτελείται από πολύ ευγενικά άτομα, η επικοινωνία είναι απλή και τα βιβλία που μέχρι σήμερα έχω αιτηθεί τα έχουν αποστείλει αυθημερόν. Επιπροσθέτως, δεν διστάζουν να καλέσουν στο τηλέφωνο για να προσφέρουν διευκρινήσεις, καθιστώντας έτσι ακόμα ταχύτερη την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Η πλατφόρμα των μαθημάτων ανοίγει την 01η Μαρτίου 2022.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πραγματικά την 01η Μαρτίου η πλατφόρμα των μαθημάτων άνοιξε. Το πρώτο πράγμα που χρειάστηκε να κάνω ήταν να εξοικειωθώ με την πλατφόρμα, διότι οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή πανικοβλήθηκα. Όμως οι οδηγίες είναι επαρκείς και γρήγορα αντιλαμβάνεται κάποιος το σύστημα εκπαίδευσης αυτό.

Το διάβασμα είναι αρκετό! Μην το υποτιμήσετε. Κατά την κρίση μου, είναι απαραίτητη η δημιουργία μίας ρουτίνας καθημερινής μελέτης, η οποία χρειάζεται να ακουλουθείται πιστά. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10/03/2022

Το εκπαιδευτικό υλικό είναι υψηλής ποιότητας και η επικοινωνία από το Πανεπιστήμιο καθημερινή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Δυσκολεύομαι εξαιρετικά στην ΔΙΤ10 (Ποσοτικές Μέθοδοι) μιας που είμαι παιδί θεωρητικής κατεύθυνσης και ουδεμία σχέση είχα ποτέ με τα μαθηματικά.

Ελπίζω να μην έχετε το ίδιο πρόβλημα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

10/04/2022

Έχουμε ήδη υποβάλλει την πρώτη Μικρή Εργασία σε κάθε Θεματική Ενότητα και λάβει αποτελέσματα.

Εκκρεμούν η δεύτερη Μικρή Εργασία, η Γραπτή Εργασία Εξαμήνου και οι τελικές εξετάσεις ανά θεματική ενότητα. Έτσι κυλάει ένα τυπικό εξάμηνο, σε συνδυασμό με 3 τετράωρες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις ανά θεματική ενότητα.

Γενικά, είμαι πολύ ευχαριστημένη, έχω εγκλιματιστεί και προχωράω. Η συμβουλή μου προς κάθε ενδιαφερόμενο θα ήταν η εξής:

Αν έχετε περιορισμένο χρόνο, μην πάρετε 3 θεματικές ενότητες. Η διδακτική ύλη είναι μεγάλη και οι εργασίες χρονοβόρες. Αν δε, έχετε κενά που πρέπει να καλύψετε (π.χ. μαθηματικά), τότε ίσως αισθανθείτε πανικό και πίεση, αν έχετε 3 θεματικές ενότητες. Η καθεμία απαιτεί πολλές ώρες μελέτης κάθε εβδομάδα. Καλύτερα 1 ή 2 θεματικές ενότητες στις οποίες θα επιτύχετε, παρά 3 τις οποίες θα παρατήσετε ή θα επιτύχετε μερικώς ή με μέτρια αποτελέσματα. Σκεφτείτε το.

Η δεύτερη συμβουλή μου, όσον αφορά στα μαθηματικά..

Μελετήστε μαθηματικά Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ –  Γ΄ Λυκείου (Φωτόδεντρο). Καθώς και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Οι γνώσεις είναι απαραίτητες και αν έχετε αφήσει το λύκειο δεκαετίες πίσω, θα σας φαίνονται όλα καινούρια. Πραγματικά θέλει χρόνο, πρακτική και εξοικείωση.

Ελπίζω να σας βοηθώ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μόλις έχω νέα θα ενημερώσω αυτό το άρθρο και για εσάς.

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Ηλέκτρα Ραδιώτη

Ίσως σας αρέσουν..

Leave a Comment

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη εμπειρία σας
Συνεχίζοντας αποδέχεστε την
Πολιτική για Cookies
Ναι, Δέχομαι!
Δε Δέχομαι